Friday, July 8, 2011

Πώς θα τακτοποιηθεί το ζήτημα των αυθαιρέτων

Η δημιουργία ελεύθερων χώρων σε πυκνοδομημένες περιοχές, δίνει έναυσμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν ειδική, προς τον σκοπό αυτό, εισφορά, που θα είναι ανεξάρτητη από λοιπά πρόστιμα και παράβολα. Μηχανικοί και νομικοί, που μίλησαν στον ΣΚΑΪ, θεωρούν ότι πρόκειται για ουσιαστικό περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα, που μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να προχωρήσει η ρύθμιση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Για την ακρίβεια, σε κάθε πυκνοδομημένη περιοχή θα προσδιοριστούν τμήματα γης, που θα αγοράζονται (απαλλοτριώνονται) με πόρους από την ειδική εισφορά, χάνοντας το δικαίωμα δόμησης, ώστε να αποτελούν ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής. Σε ότι αφορά το πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των, υπό τακτοποίηση, αυθαιρέτων, θα είναι συνάρτηση της παλαιότητας του κτίσματος, της χρήσης του (κύρια ή παραθεριστική κατοικία) και της αντικειμενικής αξίας της ζώνης στην οποία έχει αναγερθεί. Ένα ακόμα ποσόν με το οποίο πιθανότατα θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, είναι της αμοιβής του μηχανικού, για την σύνταξη στατικής μελέτης.

Κάτι που θεωρείται εύλογο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία έχει χτιστεί νύχτα και χωρίς την εφαρμογή κανενός κανονισμού. Των ρυθμίσεων της τακτοποίησης, όπως κατέστησε σαφές η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εξαιρούνται τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες περιοχές, όπως στον αιγιαλό, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τι μέλλει γενέσθαι τη επόμενη μέρα. Δηλαδή, έπειτα από την τακτοποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων. Βασικοί άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Πολιτεία είναι:

- η επίσπευση των διαδικασιών ένταξης μιας περιοχής στο σχέδιο, αφού υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών για τις οποίες η διαδικασία ένταξης διαρκεί ακόμα και δέκα ή δεκαπέντε χρόνια και,

- η εν τω γεννάσθαι κατεδάφιση των κτισμάτων που εντοπίζονται να ανεγείρονται χωρίς οικοδομική άδεια. Σε ότι αφορά τις εντάξεις, το Υπουργείο, πέραν των άλλων, μελετά το ενδεχόμενο να παρέχεται δικαίωμα έκδοσης άδειας, με την ολοκλήρωση των Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μιας περιοχής και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Για, δε, τις κατεδαφίσεις, στο πλαίσιο των συναντήσεων με το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξετάζεται η δυνατότητα αλλαγής της νομοθεσίας. Γιατί, σήμερα, κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί άμεσα, αφού στον ιδιοκτήτη του, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης σειράς ένδικων μέσων, με αποτέλεσμα, για να βγει τελεσίδικη απόφαση, μπορεί να περάσει και δεκαετία. Είναι ενδεικτικό και αξιοσημείωτο, ότι τη τελευταία διετία, αν και έχουν εντοπιστεί αρκετές αυθαίρετες κατασκευές

–ακόμα και στα καμένα της Πεντέλης και άλλων περιοχών, που επλήγησαν από πυρκαγιές, κανένα αυθαίρετο δεν έχει κατεδαφιστεί, παρά τις δεσμεύσεις της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη. Κι αυτό, όχι μόνον εξαιτίας της νομοθεσίας, αλλά γιατί οι εξαγγελίες περί δημιουργίας Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, ουσιαστικώς, έμειναν στα χαρτιά, μια και ουδέποτε η συγκεκριμένη Υπηρεσία στελεχώθηκε με προσωπικό, ουδέποτε της χορηγήθηκαν μέσα και ουδέποτε ενεγράφη, ως πίστωση, έστω και ένα ευρώ.

Πηγή: skai.gr


Related posts:
· PHP print
· Samsung Wave 723
· Ο πρόεδρος του Βόρειου Σουδάν επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις
· ΗΠΑ: Αύξηση αυτοκτονιών και ασθενειών εξαιτίας της οικονομικής
· Secret Service visit artist upon Apple's request
· IBM's Watson poised to take over salesmen jobs
· Μώραλης: Αν έρθει σοβαρή πρόταση για Τοροσίδη τη συζητάμε
· Άγγλο αμυντικό πήρε ο Ατρόμητος
· Κλέφτες είχαν ντυθεί... αστυνομικοί
· Το ΔΝΤ αποδεσμεύει την 5η δόση για την Ελλάδα

No comments:

Post a Comment