Ενώ στην Ουάσινγκτον διαφωνούν για το ύψος του χρέους, στις Βρυξέλλες κοιτάζουν την άβυσσο του χρέους - επί της ουσίας το πρόβλημα είναι το ίδιο, αφού οι δύο όχθες του Ατλαντικού βρίσκονται στο ίδιο σκάφος που βυθίζεται...
Την ώρα, λοιπόν, που το σκάφος, σύμφωνα με τους Financial Times, βουλιάζει υπό το βάρος των χρεών, πολιτικοί, τραπεζίτες και οίκοι αξιολόγησης δημιουργούν την εικόνα μιας Βαβέλ, όπου κανείς δεν καταλαβαίνει κανέναν. Ή έστω κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's
προειδοποίησε πως το υπό συζήτηση μοντέλο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα αξιολογηθεί ως αδυναμία πληρωμών της χώρας.
Είναι, όμως η μετακύλιση ή η ήπια αναδιάρθρωση πτώχευση; Σύμφωνα με τον Γιαν Ράντολφ, διευθυντή διαχείρισης κινδύνων από χρεόγραφα, «είναι ένας ευγενικός τρόπος για να πεις την πτώχευση, αλλά αγοράσει απαραίτητο χρόνο. Όμως δεν έχουν κάνει αρκετά για να σώσουν την Ελλάδα».
Η ομοβροντία δηλώσεων από πολιτικούς κατά των οίκων αξιολόγησης ήταν η απάντηση με προεξάρχουσα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
, για να ακολουθήσει ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν, αλλά και ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος σχολίασε πως οι οίκοι είναι πιο αυστηροί και επιθετικοί στις αξιολογήσεις τους στο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη απ' ό,τι σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική.
Η στάση του οίκου αξιολόγησης «δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και είναι ελάχιστα βοηθητική», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας.
Κι από την άλλη, ο οίκος Moody's
, ο οποίος αποφεύγει να αποσαφηνίσει τη θέση του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, παρ' όλο που θεωρεί πως το γαλλικό σχέδιο αναχρηματοδότησης του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές και απώλειες για τις τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
να εξακολουθήσει να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας διευκολύνει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για την ελληνική κρίση χρέους, όπως γράφουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έως ότου το σύνολο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τα κατατάξουν σε επίπεδο «χρεοκοπίας».
Εν μέσω αυτής της Βαβέλ, Γερμανοί και Αυστριακοί επαναφέρουν στο τραπέζι πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς θεωρούν αναξιόπιστους τους αμερικανικούς, τους οποίους όμως έχουν ως... ευαγγέλιο.
Πηγή: pathfinder.gr
Related posts:
· iPad joystick
· Samsung Wave 723
· Τις σορούς 84 Παλαιστινίων θα παραδώσει το Ισραήλ
· Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης 20000 ΜμΕ με 200 εκ
· Στειρωθείτε και πάρτε δώρο αυτοκίνητο!
· help me guys ... journey as?
· Κόπα Αμέρικα: Ουρουγουάη-Περού 1-1
· "Αρρώστια η ομοφυλοφιλία", λέει ο Υπουργός Υγείας Ινδίας
· Στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Θαλασσινός
· Οι Έλληνες πουλάνε τα εξοχικά τους
No comments:
Post a Comment