Tuesday, July 5, 2011

Έτοιμο έως τις 11 Ιουλίου το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος - Ειδήσεις - Οικονομία

Η σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα ανακοινωθεί έως το Eurogroup της 11ης Ιουλίου, αφού προηγηθούν συζητήσεις με την Αντιπολίτευση για τα 2-3 σημαντικά πρόσωπα που στελεχώσουν το Ταμείο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2014
 

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε αναφορικά με τη σύνθεση του Ταμείου: «Χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» και επισήμανε πως για το θέμα θα υπάρξει ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Ιουλίου.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, με τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα, η Ελλάδα θα επανακτήσει το συντομότερο δυνατόν την οικονομική κυριαρχία της και σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει επειδή αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως είπε, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία έρχονται από τον τομέα του τουρισμού, καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα από το υπουργείο Τουρισμού και την Τράπεζα της Ελλάδας είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 10%.

Η σύνθεση του Ταμείου

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ στις συνεδριάσεις του θα παρίστανται, ως παρατηρητές, δύο εκπρόσωποι, από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι δύο εκπρόσωποι της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι μεν παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά θα έχουν ενισχυμένο ρόλο (ως μέλη) στο Συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε περιπτώσεις εμπλοκών στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.
Η διάρκεια του Ταμείου θα είναι εξαετής, που μπορεί, πάντως, να παραταθεί εφόσον ο σκοπός του δεν έχει εκπληρωθεί.
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μπορούν να είναι μετοχές, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης σε ακίνητα, ή ακίνητα που περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταβιβάζονται στο Ταμείο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.
Τέλος, στο Ταμείο παρέχεται η δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου, να παρέχει εγγυήσεις στο Δημόσιο (όχι εμπράγματες) για να δανείζεται είτε από την αγορά είτε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και να εκδίδει ομόλογα που θα τα ανταλλάσσει με αυτά του κράτους. Newsroom ΔΟΛ


Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment