Wednesday, June 1, 2011

Μέρκελ: «Πρώτα η Τρόικα και μετά οι αποφάσεις για Ελλάδα»

Οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν πριν κοινοποιηθεί η έκθεση των ελεγκτών της Τρόικας, όπως δήλωσε από τη Σιγκαπούρη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε πως η σταθερότητα στην Ευρωζώνη παραμένει υψίστης σημασίας για τη Γερμανία.


«Θα αποφασίσουμε μόνο έπειτα από την έκθεση προόδου της Τρόικας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη και συμπλήρωσε: «Η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι το πιο σημαντικό».


Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου, δήλωσε πως η έκθεση της Τρόικας θα πρέπει να αναμένεται «το νωρίτερο την Παρασκευή». Διευκρίνισε παράλληλα, πως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί από κοινού από όλες τις πλευρές, αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ.


Επισημαίνεται ότι πιο νωρίς, σύμβουλος της Merkel δήλωσε πως χωρίς την συνεισφορά του ΔΝΤ, θα πρέπει να αποκλειστεί και η συνεισφορά της Γερμανίας στην επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Δημοσίευμα
της Frankfurter Allgemeine Zeitung παράλληλα, αναφέρει - χωρίς να επικαλείται πηγές - πώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει συνεισφορά του ΔΝΤ στην επόμενη δόση για την Ελλάδα.


Όπως διαφαίνεται από τον κ. Κότχαους, η έκθεση θα αποτιμά πώς εφαρμόζει η Ελλάδα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταξύ άλλων τους φόρους αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις που έδωσε την υπόσχεση η Ελλάδα. Επίσης εξετάζεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αναφορικά με την καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα γίνει από κοινού με το ΔΝΤ, δήλωσε ο Κότχαους.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διασαφήνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε «σπέκουλα» με συνεχή ανταλλαγή απόψεων. Θα πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση της επιτροπής ελέγχου και «μέχρι τότε θα κάνει καλό σε όλους τους εμπλεκόμενους να μην διατυπώνουν εικασίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

pathfinder.gr

No comments:

Post a Comment