Saturday, June 4, 2011

«Ναι» της Τρόικας με σκληρά ανταλλάγματα

Νέα σκληρά πακέτα μέτρων ως αντάλλαγμα για την πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ., αλλά και την εξασφάλιση περαιτέρω βοήθειας προς τη χώρα μας, περιλαμβάνει η καινούρια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατέληξαν σε πακέτο πρόσθετης αρωγής προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή και ιδιωτών πιστωτών.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ζητούν ως ενέχυρο κάποια από τα «χρυσαφικά» της ελληνικής κρατικής περιουσίας ως όρο για μας δώσουν οι χώρες τους και νέα δανεικά. «Η προϋπόθεση υποθηκών για τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα είναι θέμα που συζητείται», δήλωσε ο Ρομπέι.

Τα μεγάλα αγκάθια, τα οποία κρατούν ακόμα σε εξέλιξη την διαπραγμάτευση, είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Τρόικα, για να εξασφαλίσει ότι όλα θα γίνουν με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει, ζήτησε να έχει ενεργότερη συμμετοχή με την τοποθέτηση συμβούλων στα μέτωπα αυτά, όπως θα γίνει, βάσει των δηλώσεων του πρωθυπουργού, και σε πολλούς άλλους τομείς.


«Έχω ήδη ζητήσει από κάποια κράτη-μέλη και πρόκειται να ζητήσω από όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., όπως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συναφθούν διμερείς συμφωνίες και συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των δημοσίων υπηρεσιών, είτε έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις, είτε υγεία, παιδεία ή ηλεκτρονική διακυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Σύμφωνα δε με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν
, η χώρα μας «έλαβε τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε διάφορους τομείς. Παραμένουμε ανοιχτοί στην προσφορά περαιτέρω βοήθειας, αν χρειαστεί, σε τομείς όπως η φορολογία και οι ιδιωτικοποιήσεις».


Ενεργός συμμετοχή της τριμερούς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό



Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στελέχη από την Τρόικα και παράλληλα να γεμίσει τα ταμεία τάχιστα με ευρείες καταργήσεις φοροαπαλλαγών, χαράτσια στη φορολογία ακινήτων και αμείλικτο κυνήγι της φοροδιαφυγής.


Όπως, εξάλλου, δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν
, «το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε επιτυχή τροχιά υλοποίησης. Ως "ζωντανός οργανισμός" πρέπει να προσαρμόζεται σε νέες ανάγκες ή προβλήματα. Πολλές φορές είναι σαν να κάνουμε δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε λάθος δρόμο».


Μέσω των αποκρατικοποιήσεων το δεύτερο πακέτο



Η δεύτερη χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, την οποία συμφώνησαν κατ' αρχήν οι κκ Παπανδρέου και Γιούνκερ, αλλά μένει να αποδεχτούν οι υπόλοιποι εταίροι στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνει ως απαρέγκλιτο όρο την είσπραξη 25 δισ. από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ποσό που θα συμπληρωθεί με νέο δάνειο από την Τρόικα και την «εθελοντική» συμμετοχή τραπεζών, που θα ανταλλάξουν με άλλα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το διάστημα 2012-14 με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Το συνολικό ύψος του πακέτου αναμένεται να υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ.


Το κύριο βάρος πέφτει στο υπό σύσταση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πάρει προίκα προς αξιοποίηση: συμμετοχές σε ΔΕΚΟ και κρατικά ακίνητα αξίας 25 δισ., ενώ για να σιγουρευτούν ότι όλα θα πάνε ως πρέπει, οι δανειστές μας, εκτός από τους αυστηρούς ελέγχους, θα επιστρατεύσουν σε θέσεις κλειδιά και δύο δικούς τους παρατηρητές.


Πεπεισμένος ότι οι αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας θα υλοποιηθούν γρήγορα με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ από πλευράς του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε πως «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σε εθελοντική βάση πρέπει να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες δανειστές της χώρας».


«Πακέτο» με λουκέτα, απολύσεις, μείωση μισθών κι ελαστικότερη εργασία



Όπως αναφέρει η έκθεση της τριμερούς, εν όψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ., η Ελλάδα δεσμεύθηκε να βάλει λουκέτο σε κρατικές επιχειρήσεις και φορείς, να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων
, να μειώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα, να προωθήσει τις ελαστικότερες μορφές εργασίας και να περικόψει τα επιδόματα, βάσει κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας.


Όλα αυτά ο ασκών χρέη γενικού διευθυντή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείου Τζον Λίπσκι τα χαρακτήρισε «σειρά πολιτικών με βάσιμες προοπτικές επιτυχίας, αν εφαρμοστούν πλήρως».


Η Τρόικα υπολογίζει ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας, από το οποίο εξαρτάται άμεσα και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης
, θα έχει ολοκληρωθεί ως τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρεις εβδομάδες.

Πηγή: pathfinder.gr

No comments:

Post a Comment