Tuesday, June 19, 2012

Ανάσα στην Ελλάδα, μεγαλύτερη πίεση σε Ισπανία και Ιταλία

H έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ωστόσο παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος όπως ακριβώς και η πιθανότητα μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνης λόγω των σοβαρών προβλημάτων που επιμένουν στους τραπεζικούς κλάδους της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ήταν μία καλή είδηση λοιπόν, η κρίση χρέους υπάρχει και βαθαίνει, και οι ανησυχίες είναι τεράστιες, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε στην αντίδραση της αγοράς χθες, με τις αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά και ιταλικά ομόλογα να σκαρφαλώνουν πάνω από το 7% και το 6% αντίστοιχα.

Αν και έχουν μειωθεί οι φόβοι για άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά για να εξαλείψει τα αδύναμα θεμελιώδη που βαραίνουν αυτήν την στιγμή την Ισπανία και την Ιταλία, όπως υπογραμμίζει οικονομολόγος της Societe Generale, Michala Marcussen

Η Fidelity διατηρεί επιφυλακτική στάση για τις μετοχές μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες των επενδυτών είναι πλέον πιθανό να στραφούν στην Ισπανία και την Ιταλία - όπως φαίνεται και από την αντίδραση στην αγορά σήμερα.

Όπως τονίζει ο Trevor Greetham, διευθυντής κατανομής ενεργητικού στην Fidelity Investment, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν σίγουρα μία "καλή είδηση", αλλά δεν αρκούν για να ενεργοποιήσουν την αισιοδοξία για τις μετοχές ή να αντιστρέψουν την προτίμησή που έχει ο ίδιος για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα και τα μετρητά . Όπως σημειώνει σε note που έστειλε στους πελάτες της Fidelity, μια νέα ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη ή να παραδώσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις χωρίς ουσιαστική οικονομική βοήθεια από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Εν τω μεταξύ, η εστίαση της αγοράς θα στραφεί στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, που επίσης αγωνίζονται σε ένα σκηνικό αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή ασιγουριάς εξαιτίας της μακρο-δυναμικής της. Η χώρα είναι υπό ακραίες οικονομικές πιέσεις που είναι πέρα και πάνω από τη λιτότητας και αυτό σε συνδυασμός με την παρατεταμένη ασιγουριά , οδήγησαν σε μια πολυετή καταστολή της εμπιστοσύνης και την κατάρρευση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία οδήγησε στην συμπίεση του ιδιωτικού τομέα, τη δημιουργία ελλείψεων στην προσφορά και συνέβαλε στην έλλειψη επενδύσεων ή προσπαθειών ιδιωτικοποίησης, στην άνοδο της ανεργίας και στη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού που παρατηρούνται σήμερα. Αν αυτή η ασιγουριά δεν αρθεί πάνω από την Ελλάδα, οι μέτριες λύσεις θα είναι επιρρεπείς σε περιθωριοποίηση, ενώ οι ακραίες και λαϊκιστικές απόψεις θα ήταν δυνατόν να γίνει πιο διαδεδομένες από ποτέ, τονίζει ο οίκος.

Η Morgan Stanley σημειώνει πως οι κίνδυνοι παραμένουν για την Ελλάδα. Η φερεγγυότητα δεν είναι διασφαλισμένη και, όταν η Ελλάδα προσεγγίσει έναν ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό σε ένα χρόνο από τώρα, το κίνητρο για να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα ακόμα περισσότερο, θα αυξήσει και πάλι την απειλή του default ή ακόμα και της εξόδου από το ευρώ.

Όπως σημειώνει ο οίκος, ο κατάλογος των δράσεων στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί, είναι μεγάλος και ουσιαστικός. Το μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου του 2012, λέει ότι «πριν από την πρώτη εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα ακόλουθα μέτρα, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού». Τα μέτρα αυτά ανέρχονται συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ή 1,5% του ΑΕΠ. Και «πρόσθετα μέτρα περίπου του 7% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2014». Παρόλο που η Τρόικα θα μπορούσε να κάνει κάποιες μικρές παραχωρήσεις, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η δόση του δανείου θα καταβληθεί με κάποια σημαντική καθυστέρηση, δεδομένου ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον έξι εβδομάδες πίσω από το χρονοδιάγραμμα .

pathfinder.gr

Related posts:
· Cosmote Samsung Galaxy S III
- Microsoft Surface

Εναλλακτικές θεραπείες
- Wordpress hosting
- Samsung Galaxy S III user manual
- Google Play
- Ηλεκτρολογία
- Web Hosting
- Firefox 11
- iPad 3
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-BMI Calculator
- Calories

FileZilla for Mac

Ιδέες για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
Draw My Thing w/ SSkillStreakV2 & MrMinecrafter69 | Ep: 1 | Profanity Included.
Φροντίδα μαλλιών
Don't love cause you pity. Don't love cause you wanna be loved. Love, cause your heart loves. Happy #SaturdayRomance Everyone ❤
Samsung confirms the arrival of the Galaxy S III in the U.S., despite a new complaint from Apple
Samsung Galaxy Nexus - Nexus Prime
Οι Βούλγαροι τουρίστες ψηφίζουν... Ελλάδα· Video: «Θα συνεχιστεί και αύριο η διαβούλευση με τον Φ. Κουβέλη»
· Rodney King, Whose Beating Led to LA Riots, Dies
· Δηλώσεις Σαμαρά
· Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε Χανιά και Ηράκλειο
· Synology DS112j: set up your personal cloud
· Egyptians Vote in Presidential Runoff
· Asus UX21 and UX31 Zenbook: Full HD IPS panel for future models?
· Intel Ethernet Controller X540: a step towards cheap 10 Gigabit Ethernet?
· Η συντριπτική απάντηση του Γιώργου Οικονομέα στον Μιχαλολιάκο!

No comments:

Post a Comment