Monday, March 12, 2012

Τα πολλά πρόσωπα του καρκίνου

Ο καρκινικός όγκος ενός ανθρώπου δεν έχει ομοιομορφία, αλλά θα μπορούσε να περιέχει μεγάλη ποικιλομορφία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά ανακάλυψε ότι όπως οι διαφορετικοί όγκοι έχουν διακριτές γενετικές μεταλλάξεις, το ίδιο συμβαίνει και στα διαφορετικά μέρη του ίδιου όγκου.

Με άλλα λόγια, ένας όγκος δεν είναι μια μάζα πανομοιότυπων καρκινικών κυττάρων, αλλά ένα μωσαϊκό γενετικά διαφορετικά κυττάρων που ούτε είναι δυνατό να εντοπισθούν σε μία και μόνη βιοψία, ούτε ανταποκρίνονται στο ίδιο φάρμακο, με συνέπεια ο όγκος -λόγω και της μονομερούς βιοψίας- να αντιστέκεται με επιτυχία. Η ανακάλυψη αυτή βοηθά να ερμηνευθεί γιατί είναι τόσο δύσκολη η μελέτη και η θεραπεία της νόσου του καρκίνου. Εξηγεί, επίσης, γιατί η εκτίμηση ενός ιατρού αναφορικά με την πρόγνωση ή τη μελλοντική θεραπεία θα μπορούσε να μην είναι ίδια, αλλά να εξαρτηθεί από το μέρος του όγκου όπου θα πραγματοποιηθεί η βιοψία.

Η νέα ανακάλυψη επίσης θα μπορούσε να εξηγεί γιατί πολλές αντικαρκινικές θεραπείες παύουν τελικά να έχουν αποτέλεσμα μετά από ένα ή δύο χρόνια. Τα αντικαρκινικά φάρμακα στοχεύουν συνήθως σε κύτταρα με συγκεκριμένες μεταλλάξεις, όμως αυτά θα μπορούσε να υπάρχουν μόνο σε περιορισμένα σημεία του όγκου και όχι στα υπόλοιπα. Άλλα καρκινικά κύτταρα στον ίδιο όγκο θα μπορούσε να μένουν αθεράπευτα και να επιτρέπουν στον όγκο να μεγαλώσει ξανά, όπως η μυθική «Λερναία Ύδρα». Αυτός είναι ένας λόγος που σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση των καρκινοπαθών εξελίσσεται καλύτερα, όταν οι γιατροί αφαιρούν τον κύριο όγκο, ακόμα και όταν έχουν ήδη υπάρξει μεταστάσεις, καθώς έτσι μειώνονται οι δυνατότητες του εξαπλωμένου καρκίνου να ανατροφοδοτηθεί.

pathfinder.gr

Related posts:
· Καούρα
- Google Play
- Ηλεκτρολογία
- Web Hosting
- Sony Xperia P
- iPad 3
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-Android app from Wordpress
- Hellas Power
- IPTV
HP Pavilion dm1-3010nr
· Νέα επεισόδια σε συναυλία του Γ. Νταλάρα
· Έκλεψαν 75 καντήλια από το νεκροταφείο Φαρσάλων
· Motorola Xoom 2 Wi-Fi
· Το κόμμα του «Ανεξάρτητοι Έλληνες» παρουσιάζει την Κυριακή ο Πάνος Καμμένος
· Πονόλαιμος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε σωστά
· Έρογλου: Βαρεθήκαμε τις συνομιλίες
· Γλαύκωμα: Η κρυφή απειλή της όρασής σας

No comments:

Post a Comment