Friday, March 23, 2012

Εκτοξεύτηκε το τρίτο διαστημικό φορτηγό ATV της Ευρώπης

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA εκτόξευσε την Παρασκευή το τρίτο ρομποτικό μεταγωγικό της για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το νέο ATV, ή Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς, βαφτίστηκε προς τιμήν του Εντοάρντο Αμάλντι, του Ιταλού φυσικού που βοήθησε μεταξύ άλλων στη δημιουργία της ESA αλλά και του εργαστηρίου πυρηνικής έρευνας CERN.

To φορτηγό εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου βαρέος τύπου Ariane 5.

Το κυλινδρικό σκάφος, με μήκος 11 μέτρα και διάμετρο 4,5 μέτρα, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει ολόκληρο ένα διώροφο φορτηγό.

Μεταφέρει επτά τόνους ξηρού φορτίου -από τρόφιμα και εξοπλισμό μέχρι οδοντόκρεμα- τους οποίους θα παραδώσει στον ISS έπειτα από διήμερο ταξίδι.

Θα παραμείνει συνδεδεμένο στο τροχιακό συγκρότημα για περίπου έξι μήνες, χρησιμεύοντας ως γιγάντιος σκουπιδοτενεκές. Όταν γεμίσει, θα αποσυνδεθεί και θα αφεθεί να καταστραφεί φλεγόμενο πέφτοντας στον ωκεανό.

Ύστερα από την περυσινή απόσυρση των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, τα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά ATV ανέλαβαν όλες τις μετακινήσεις φορτίων στο σταθμό, ενώ όλες οι αποστολές πληρωμάτων βασίζονται στα ρωσικά Soyuz.

Τα δύο επόμενα ATV της ESA, το Άλμπερτ Άινσταϊν και το Ζορζ Λεμέτρ, προγραμματίζεται να εκτοξευτούν το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.

in.gr

Related posts:
· Sony Xperia Sola
- Google Play
- Ηλεκτρολογία
- Web Hosting
- Firefox 11
- iPad 3
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-Φούστες
- Hellas Power
- IPTV
Motorola Motoluxe: 4 inches and 8 megapixels for 300 euros

Toshiba Dynabook R731/W4UD
· Κάμερα βλέπει πίσω από γωνίες καταγράφοντας την «ηχώ» του φωτός
· Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το τεκμήριο στους ημιυπαίθριους
· Αϋπνία: Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη θεραπεία της
· Αϋπνία: Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη θεραπεία της
· Αϋπνία: Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη θεραπεία της

No comments:

Post a Comment