Tuesday, March 6, 2012

Ο τραυλισμός χτυπά ένα στα 20 παιδιά

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας και κάποια από αυτά θα μπορούσε να εδραιώσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος να τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Οι διαταραχές της ροής της ομιλίας (τραυλισμός) δεν έχουν να κάνουν με μόνον παιδιά, αλλά και ενήλικες.

Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και κάποιες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου και του σώματος. Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Κοινωνικά τα πρόσωπα που τραυλίζουν θα μπορούσε να γίνουν αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται ή αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις.

Με στόχο την ενημέρωση για τις διαταραχές του λόγου , την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους και με αφορμή την 6η Μαρτίου- Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας , της οποίας το φετινό θέμα είναι «Οι διαταραχές ροής της ομιλίας - τραυλισμός», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών διοργανώνει έως και το τέλος του μήνα σειρά δραστηριοτήτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων λογοπεδικοί θα εξετάζουν σήμερα παιδιά για την ανίχνευση των διαταραχών του λόγου και της επικοινωνίας στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες.

Στη Θεσσαλονίκη η ενημέρωση και εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα και διαταραχές ροής λόγου θα γίνει στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Στ. Παπαδοπούλου 20 - Συκιές, ώρες 09:30 - 13:00, τηλ. 2313 310100 και 2313 310139) και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα. Κ.Ψ.Υ.( 08.30-14.00 Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ 41-Αμπελόκηποι, τηλ. 2313 310600 και 2313 310601).

Πηγή: pathfinder.gr

Related posts:
· Alienware X51
- Κατοχύρωση domain
- Web Hosting
- Sony Xperia P
- iPhone 4S
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-Android app from Wordpress
- Hellas Power
- IPTV
Gigabyte Booktop T1132N
· «Ρημάζουν» τα πρατήρια καυσίμων στην επαρχία
· Κλειστά τα φαρμακεία την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή
· Video: Με άνετη νίκη επιστρέφει ο Πούτιν στο Κρεμλίνο
· Υπέρ του συμφώνου οι Ιρλανδοί
· "Διέρρευσε" το iOS 6
· Γυναίκα 66 χρόνων γέννησε δίδυμα
· Five Best Productivity Methods [Hive Five]
· Salvage Transformers from Broken Microwaves for Your Electronics Projects [Video]
· Η επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο
· Σκοπός της Κίνας ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ φέτος

No comments:

Post a Comment