Thursday, March 8, 2012

Φυσικά αντισώματα υπόσχονται πιο καλή αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Αντισώματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ, εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες δημιουργώντας προσδοκίες για πιο καλή αντιμετώπιση της πάθησης από το αρχικό στάδιο της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Πατρίτσια Σαλίνας του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), που δημοσίευσαν την μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, ανακάλυψαν ότι τα εν λόγω αντισώματα «φρενάρουν» την πρωτεΐνη Dkk1, με αποτέλεσμα να σταματά ο σχηματισμός της πλάκας του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Η επέκταση της πλάκας συνιστά παράγοντα-κλειδί για τη σταδιακή επιδείνωση της νόσου. Όσο διευρύνεται η πλάκα του β-αμυλοειδούς, τόσο μεγαλώνει η απώλεια των συνάψεων, δηλαδή των συνδέσμων ανάμεσα στους νευρώνες, ιδίως στην περιοχή του ιππόκαμπου που παίζει καθοριστικό ρόλο για την μνήμη και την μάθηση.

Το νέο εύρημα, δημιουργεί την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν με τα κατάλληλα φάρμακα να μπλοκάρουν την εν λόγω πρωτεΐνη, ώστε να προστατευθούν οι νευρωνικές συνάψεις από την τοξική δράση του β-αμυλοειδούς.

Η Δρ Σαλίνας μίλησε για «την ελπίδα μιας θεραπείας, ακόμα και για την πρόληψη του νοητικού εκφυλισμού στο αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ».

Όμαναφορικά με το παρόν η έρευνα έχει γίνει μόνο σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχθεί ότι θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμη και για τους ανθρώπους.

Προηγούμενη μελέτη, μέσω αυτοψίας σε εγκεφάλους ανθρώπων που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ και είχαν αποβιώσει, έχει δείξει ότι ο εγκέφαλός τους είχε εντός υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης Dkk1 εν συγκρίσει με τους υγιείς εγκεφάλους, όμως οι επιστήμονες ως τώρα δεν ήταν βέβαιοι γιατί αυτό συμβαίνει.

Η νέα μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι όσα από αυτά διέθεταν αντισώματα κατά της εν λόγω πρωτεΐνης, διέσωσαν τις περισσότερες νευρωνικές συνάψεις τους εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση, πλήττει περισσότερους από 35 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί περίπου το 60% όλων των περιπτώσεων εγκεφαλικής άνοιας και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν στο μέλλον, προσλαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.


Πηγή: pathfinder.gr

Related posts:
· ZTE Racer
- Google Play
- Ηλεκτρολογία
- Web Hosting
- Sony Xperia P
- iPad 3
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-Android app from Wordpress
- Hellas Power
- IPTV
HTC 7 Mozart
· Εισβολή ξένων ειδών θέτει σε κίνδυνο τα παρθένα οικοσυστήματα
· Xbox Unveils Next-Generation Shooters
· Android: the maximum size of applications upgraded to 4 GB
· Δικαστική έρευνα για τον όμιλο Μυτιληναίου
· H Deutsche Telekom σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στη μετάδοση δεδομένων

No comments:

Post a Comment