Saturday, May 12, 2012

«Επετειακές» -και ακόμα πιο επίκαιρες- διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας των Ισπανών indignados

Στις πλατείες της Ισπανίας καλούνται να επιστρέψουν οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι», όχι τόσο για τιμήσουν τον έναν χρόνο από τις διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου αλλά κυρίως επειδή έχουν πλέον ακόμα περισσότερους λόγους για να διαμαρτυρηθούν -με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι για να αποφύγει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές και προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Επίκεντρο είναι ξανά η Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη. Το απόγευμα ο κόσμος είχε ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία, με την αστυνομική επιτήρηση να είναι ισχυρή.

Δυναμική η παρουσία και στις υπόλοιπες πόλεις της Ισπανίας, όπως

To πρόταγμα των, πρωτόγνωρων τότε, συγκεντρώσεων ξεκινούσε πέρυσι από την δριμύτατη ανεργία που πλήττει τους μισούς Ισπανούς κάτω των 30 -με το αίσθημα αδιεξόδου να επιτείνεται από την κωματώδη κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

Φέτος, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Η αναιμική ανάκαμψη έχει δώσει τη θέση της σε ύφεση, και η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι -που, σημειωτέον, προέκυψε στην εκλογική αναμέτρηση μετά τις διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας- ακολουθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας, με δραστικές περικοπές μεταξύ άλλων σε Υγεία και Παιδεία.

Διαδηλώσεις και στην Πορτογαλία

Παράλληλα, στη δυτική πλευρά της Ιβηρικής, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσαν το Σάββατο στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων».

Στη Λισαβόνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.
Η πορτογαλική κοινωνία έχει νιώσει βαθιά στο «πετσί» της τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που έχει πάρει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα του δανείου στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ από την τρόικα.
«Έξω από το ΔΝΤ», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν συχνά από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, ενώ άλλοι έβαζαν στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία θα μπορούσε να είναι «μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».
«Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Πορτογαλία και για τον κάθε έναν από αυτούς είναι ένα προσωπικό δράμα», κατήγγειλε ο Καμάργκο.

in.gr

Related posts:
· Intel Studybook
- Google Play
- Ηλεκτρολογία
- Web Hosting
- Firefox 11
- iPad 3
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-BMI Calculator
- Calories

IOBit Uninstaller


Γονίδιο φρενάρει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος

Garmin Nüvi 3590LMT

HTC HD7
· Black Gold: U.S. Coal's Journey to China
· Δηλώσεις Κουβέλη
· Δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη μία έρευνα
· H Κύπρος έλαβε 15 προσφορές στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων

No comments:

Post a Comment