Monday, May 14, 2012

Φεύγει το χαράτσι από τη ΔΕΗ, έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα;

Μπορεί ένα σημαντικό μέρος των χρεών που είχε δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά ηλεκτρισμού να καταβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, σε κάθε ωστόσο περίπτωση πρόκειται για μια προσωρινή και μόνο ανάσα, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί του χώρου, που προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου να επανεμφανιστούν αρρυθμίες.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται δριμύτερη η ανάγκη χορήγησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του δανείου ύψους 350 εκ. ευρώ προς το ΛΑΓΗΕ, που απαιτεί, όμως- όπως πολλές φορές έχουμε γράψει- την έγκριση της τρόικας.

Μια έγκριση που φαίνεται να συνδέεται με την απαίτηση εκ μέρους της τρόικας είτε για αύξηση των τιμολογίων στο ρεύμα από τον Ιούλιο, είτε για ακριβή καθορισμό ως το τέλος Ιουνίου- όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο- του ακριβή τρόπου με τον οποίο αυτά θα απελευθερωθούν από τον Ιούνιο του 2013 (πλην εκείνων που σχετίζονται με σε ευπαθείς ομάδες), και θα γίνει η σύνδεση της τιμής χονδρικής με την τιμή λιανικής.

Προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της ΡΑΕ για την καθιέρωση ενός μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών λιανικής ανά 6μηνο, με βάση τη πορεία των τιμών χονδρικής (που εξαρτάται από το κόστος καυσίμου). Παράλληλα ωστόσο με τις αυξήσεις, πιθανώς οι καταναλωτές να δουν τους λογαριασμούς του να «ελαφρύνονται» από το λεγόμενο χαράτσι, καθώς και η τρόικα έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί και φέρεται να προσανατολίζεται στην αποσύνδεση του τέλους ακινήτων από το ρεύμα.

Απαιτούνται μόνιμα μέτρα

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού, τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ άντλησε σημαντική ρευστότητα από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν (επιστροφές και συμψηφισμοί φόρων, καθώς και επιστροφή ποσών του τέλους ακινήτων ταμεία της επιχείρησης, συνολικού ύψους 380 εκ. ευρώ). Έτσι όπως διευκρίνισε η επιχείρηση την Παρασκευή με ανακοίνωσή της, δεν υφίστανται πλέον χρέη προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ και ως εκ τούτου πιθανά προβλήματα ρευστότητας των διαχειριστών δεν οφείλονται στη ΔΕΗ.

Ποιος χρωστάει σε ποιόν...

Όσο για το τι έγιναν τα χρήματα που δόθηκαν από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, η απάντηση είναι ότι καταβλήθηκαν αμέσως για να πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς τόσο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών (για αγορές ενέργειας και διάφορες χρεώσεις όπως ανάκτηση μεταβλητού κόστους), όσο και προς τους παραγωγούς ΑΠΕ για την εξόφληση των εκκρεμοτήτων του Ιανουαρίου. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του τριμήνου Ιανουαρίου Μαρτίου που μόνο για τις ΑΠΕ ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ παραμένει σε εκκρεμότητα.

Όσο για τα ποσά που οφείλονται στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, αυτά φτάνουν στα 258 εκ. ευρώ (τιμολογημένες δαπάνες στις 31 Μαρτίου), με συνέπεια και εκείνοι να οφείλουν προς τη ΔΕΠΑ γύρω στα 191 εκ. ευρώ. Ένας φαύλος κύκλος που δεν καταπολεμάται με σπασμωδικές ενέσεις ρευστότητας, αφού κάθε εβδομάδα που περνά συσσωρεύονται νέα χρέη, τα οποία συντηρούν το πρόβλημα, αν δεν το μεγεθύνουν ...
pathfinder.gr

Related posts:
· ρυτίδες
- Google Play
- Ηλεκτρολογία
- Web Hosting
- Firefox 11
- iPad 3
ΟΤΕ TV
- Xperia P
-BMI Calculator
- Calories

Nokia Lumia 710 user manual Greek - Εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά


Γρίπη και κρυολόγημα: Τρόποι για ανακούφιση και αντιμετώπιση

iTunes 11 and iOS 6 are being prepared

Nokia 700
· Σχόλιο Παπούλια στους δημοσιογράφους
· Τεράστιος νεκρός δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για 150 χρόνια
· Βάσει «περιγραμμάτων θέσεων» η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων
· Justified obtaining inspires to you to carry out things
· Αφιξη Σαμαρά

No comments:

Post a Comment