Sunday, May 22, 2011

Εταίρος στην ειρήνη δηλώνει ο Νετανιάχου έπειτα από την «πυροσβεστική» προσπάθεια Ομπάμα - Ειδήσεις - Κόσμος

ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Παρά τις διακηρύξεις ότι δεν αποδεχθεί ποτέ επιστροφή στα σύνορα του 1976, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύθηκε την Κυριακή να συνεργαστεί με τον Μπαράκ Ομπάμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

Η σχετική ανακοίνωση ήλθε στον απόηχο της ομιλίας Ομπάμα ενώπιον του κύριου φιλο-ισραηλινού λόμπι της Ουάσινγκτον, στην οποία επέμεινε στο όραμα που παρουσίασε για τη Μέση Ανατολή, αλλά έκανε προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση με το Ισραήλ.

«Συμμερίζομαι την επιθυμία του προέδρου Ομπάμα να προωθήσει την ειρήνη και εκτιμώ τις προσπάθειες που έχει κάνει στο παρελθόν και το παρόν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Ομπάμα για να βρούμε νέους τρόπους ώστε να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ομολογουμένως, όπως έγραψαν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί σε συμμάχους και συνεργάτες ότι δεν πιστεύει πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα θελήσει ποτέ να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε έλθει πιο νωρίς την Κυριακή ενώπιος ενωπίω με το πιο ισχυρό φιλο-ισραηλινό λόμπι της Ουάσινγκτον, τρεις ημέρες από όταν τάχθηκε υπέρ της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή με επιστροφή στα σύνορα του 1967, σε μία στροφή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει εξοργίσει το Ισραήλ και έχει βαθύνει το ρήγμα στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.


Εμμένει ο Ομπάμα στα σύνορα του '67 με δεσμεύσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο όραμα που παρουσίασε για τη Μέση Ανατολή σε ομιλία που εκφώνησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Θεμάτων (AIPAC). Επιχείρησε, όμως, ταυτόχρονα να μετριάσει την οργή του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλειά του παραμένει ακλόνητη, και η διαπραγμάτευση επί της ανταλλαγής εδαφών μπορεί να επιτρέψει στο Ισραήλ να διατηρήσει ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς.

Η ομιλία στο συνέδριο της AIPAC ήλθε ακριβώς την επομένη της «ψυχρής» συνάντησης που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διεμήνυσε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967.Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment