Monday, August 22, 2011

Στο κατώφλι μίας νέας εποχής η Λιβύη

Λιβύη  —  Μία ανάσα πριν από το τέλος είναι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι. Η «εποχή του Καντάφι τέλειωσε», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ.

Όμως προειδοποίησε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που είναι μπροστά μας δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και ευθύνες».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε ότι «είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, και θα εργαστούμε για να πραγματώσουμε τις αρχές στις οποίες βασίστηκε αυτή η επανάσταση: Την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και την διαφάνεια σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό Πλαίσιο».

Ο Άμπντουλ Τζαλίλ εξεδήλωσε εξ άλλου την «ελπίδα» ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι «να είναι ακόμα ζωντανός», καθώς μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Τρίπολη. Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι ουδείς γνωρίζει πού είναι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι , σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το δίκτυο τηλεόρασης Al Arabiya. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), δήλωσε τη Δευτέρα ότι μπορεί να παραιτηθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά των πράξεων εκδίκησης στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προβαίνουν ορισμένοι εξεγερμένοι. «Χαιρετίζω τη δράση των επικεφαλής των εξεγερμένων, έχω εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους, αλλά κάποιες πράξεις από κάποιους άνδρες τους με ανησυχούν», δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ, κάνοντας λόγο για «πράξεις εκδίκησης».

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ή η αιτία της παραίτησής μου», προειδοποίησε ο Άμπντουλ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν την επανάσταση εναντίον του καθεστώτος αρχικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της στρατιωτικής μάχης και την ευθύνη της ασφάλειας στις πόλεις μας» πρόσθεσε.

«Ο φόβος μου αφορά σήμερα κάποιες παράνομες πράξεις και τις διαταγές των ηγετών των εξεγερμένων, ιδιαίτερα τις πράξεις εκδίκησης. Ο ρόλος μου έπειτα από την πτώση (του Καντάφι) θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω των έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζω ότι οι εξεγερμένοι μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία των εξεγερμένων και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, έναν από τους γιους του Καντάφι ο οποίος έχει ανακοινωθεί πως συνελήφθη και κρατείται από τους μαχητών των εξεγερμένων. Αξιωματούχος του ΔΠΔ είχε δηλώσει πιο νωρίς ότι εξελίσσονται συνομιλίες με τους εξεγερμένους για την μεταφορά του Σάιφ αλ Ισλάμ σε αυτό.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι δυνατή η μεταφορά του στη Χάγη για να δικαστεί», τόνισε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Μορένο-Οκάμπο και πρόσθεσε ότι θα έλθει σε επαφή με τη μεταβατική κυβέρνηση για να συζητήσει τρόπους μεταφοράς του στην Ολλανδία. Ο Μορένο-Οκάμπο επισήμανε πως το δικαστήριο είναι έτοιμο «να βοηθήσει τους Λίβυους να αντιμετωπίσουν το δύσκολο παρελθόν τους και να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση ώστε κανένα έγκλημα να μην παραμείνει ατιμώρητο». Εναντίον του Καντάφι, του 39χρονου γιου του Σαιφ αλ-Ισλάμ και του γαμπρού του Αμπντάλα αλ-Σενούσι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ στις 27 Ιουνίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο διπλωματικός απεσταλμένος των λίβυων εξεγερμένων στο Παρίσι δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει πιθανότητα ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, να δικαστεί στη Λιβύη και να μην παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. «Όλα είναι πιθανά, επαφίεται στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Είναι πιθανό να παραδοθεί στο ΔΠΔ, αλλά είναι εξ ίσου πιθανό το να μην παραδοθεί», δήλωσε ο Σάιφ αλ Νασρ στην τηλεόραση του Ρόιτερς έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Επιπλέον, οι Λίβυοι εξεγερμένοι συνέλαβαν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι , σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε τη Δευτέρα το δίκτυο τηλεόρασης Al Arabiya, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Πάντως, ο Μοχάμεντ Καντάφι, που επίσης είχε συλληφθεί, διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε πριν από λίγο το δίκτυο τηλεόρασης Al Jazeera. Το δίκτυο τηλεόρασης Al Jazeera δήλωσε παράλληλα ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του εκεί. Το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει τη Δευτέρα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη . «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης... αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο Χάμις Καντάφι , γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ηγείται μιας στρατιωτικής δύναμης η οποία ξεκίνησε την αντεπίθεση στο κέντρο της Τρίπολης. Ο τηλεοπτικός σταθμός, που έχει έδρα στο Ντουμπάι, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε πιο νωρίς ότι η δύναμη αυτή έφυγε από το Μπαμπ αλ Αζιζία, το κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί έδρα του συνταγματάρχη.

Παράλληλα, αξιωματούχος των εξεγερμένων στην Τρίπολη δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης και το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι. Πηγή των αντικαθεστωτικών τόνισε στο αλ Τζαζίρα πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν άρματα μάχης να βγαίνουν από το συγκρότημα όπου είναι η κατοικία του Καντάφι και να βομβαρδίζουν περιοχή της λιβυκής πρωτεύουσας. Επίσης, δυνάμεις πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας, περίπου 17 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το δίκτυο τηλεόρασης Al Arabiya. Το κανάλι, το οποίο έχει έδρα στο Ντουμπάι, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν με βαρύ πυροβολικό τους εξεγερμένους στα πλαίσια προσπάθειας να τους εμποδίσουν να φθάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζαντίρ.

Την ίδια ώρα, ένας Λίβυος στρατιώτης παραδόθηκε στις τυνησιακές αρχές στην Τύνιδα και αποκάλυψε ότι ο στρατός του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι τον έστειλε εκεί για να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση σε κάποια αραβική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Τυνησίας. «Την αποκάλυψη αυτή έκανε στον τυνησιακό στρατό ο Λίβυος αξιωματικός Αμπντ Εραζάκ αλ Ράτζχι», δήλωσε ο Μοχτάρ Νασρ, αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού. Σκοπός ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρεσβεία μιας αραβικής χώρας. Δεν διευκρίνισε ποια. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κατηγορούσε τακτικά το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι είναι «προδότες» επειδή υποστηρίζουν την επίθεση των αντικαθεστωτικών με στόχο την ανατροπή του Καντάφι. Η Τυνησία, στα δυτικά σύνορα της Λιβύης, έχει προσελκύσει χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη.

Από τη μεριά τους, οι λίβυοι εξεγερμένοι εκτιμούν ότι θα ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα μέσα σε 15 ώρες, όπως δήλωσε ένας μαχητής τους στην Τρίπολη . Είπε ότι είναι μόλις μισό χιλιόμετρο από το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι, στη συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου οι εξεγερμένοι μάχονται επί ώρες με κυβερνητικά στρατεύματα. Εκατοντάδες εξεγερμένοι φθάνουν στην Τρίπολη από τα Δυτικά Όρη με εφόδια, συμπλήρωσε. Δημοσιογράφος της εφημερίδας Izvestia τραυματίστηκε από πυρά στην Τρίπολη, ανακοινώθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας. «Ο ειδικός απεσταλμένος της Izvestia, Ορχάν Ντζαμάλ, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά σε προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, τραυματίστηκε στο πόδι και νοσηλεύεται», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως ο δημοσιογράφος θα χειρουργηθεί σύντομα και πως η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν συγκροτήσει στη Βεγγάζη οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θα μεταφερθεί στην Τρίπολη, δήλωσε στο Λονδίνο ο λίβυος επιτετραμμένος, ο οποίος ηγείται της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη βρετανική πρωτεύουσα. «Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο θα μεταφερθεί σύντομα από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη και θα ορίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα», δήλωσε ο Μαχμούντ Νάκουχ στους δημοσιογράφους. Ο Νάκουχ διορίστηκε επικεφαλής της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από την αναγνώριση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου από τη Βρετανία, στις 27 Ιουλίου. Η Νότια Αφρική δεν διευκολύνει την έξοδο του Μουάμαρ Καντάφι από τη Λιβύη και γνωρίζει ότι ο λίβυος ηγέτης δε θα ζητήσει άσυλο στη Νότια Αφρική έπειτα από την προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη, δήλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ η νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε. Η Νκοάνα-Μασαμπάνε αρνήθηκε επίσης ότι η Νότια Αφρική έστειλε αεροσκάφος στη Λιβύη για να παραλάβει τον Καντάφι και τόνισε ότι δεν είναι γνωστό πού είναι αυτή τη στιγμή ο λίβυος ηγέτης.

Η υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική εξακολουθεί να έχει επαφές «με τις δυο πλευρές στη Λιβύη» και καλεί τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να ανοίξουν διάλογο με όλες τις πλευρές στη χώρα. «Συνομιλούμε και με τις δυο πλευρές και καλούμε τις μεταβατικές αρχές στην Τρίπολη ν' αρχίσουν πολιτικό διάλογο με όλες τις πλευρές και να εγκαθιδρύσουν μια αρχή πραγματικά αντιπροσωπευτική του λιβυκού λαού», τόνισε η Νκοάνα-Μασαμπάνε.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε «Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος». Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική «πρωτεύουσα» που είναι στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη. Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.



Επίσης, στους αντικαθεστωτικούς παραδόθηκε η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το αραβικό δίκτυο τηλεόρασης Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών. Και το δίκτυο τηλεόρασης Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Λίβυου ηγέτη κατέθεσαν τα όπλα. Καθοριστική για τις εξελίξεις των τελεταίων ωρών ήταν η βοήθεια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών , που έδωσαν στους εξεγερμένους τις θέσεις των πιστών στο καθεστώς δυνάμεων και έτσι μπόρεσαν να τους εξουδετερώσουν. Ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η προεδρική φρουρά, αλλά και οι υψηλόβαθμοι ισλαμιστές.

Επιπλέον, ο Λίβυος ηγέτης, μετά από την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επαυξήθηκε με νέα, αντικρουόμενη ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να «σώσουν την Τρίπολη» από την επιθετικότητα των επαναστατών .

«Είναι υποχρέωση όλων των Λίβυων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε ο Καντάφι, ενώ το Αλ Αραμπίγια μετέδιδε εικόνες πολιτών που γιόρταζαν στο κέντρο της Τρίπολης και κατέβαζαν από τους τοίχους αφίσες του Λίβυου ηγέτη. Οι συγκεκριμένες εικόνες ήταν οι πρώτες που μεταδόθηκαν, μετά από την είσοδο των επαναστατών στην Τρίπολη.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, εάν ο Μουμάρ Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρηση του, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο Αλ Αραμπίγια. Ο Μουσταφά Αμπντ Ελ Τζαλίλ, αρχηγός των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε, πως οι επαναστατικές δυνάμεις της οργάνωσης θα παράσχουν στον Καντάφι και τους γιούς του κάθε προστασία, ώστε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα.

Η Γαλλία κάλεσε τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραδώσουν τα όπλα , ενώ η Βρετανία κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης να μην προχωρήσει σε αντίποινα, έπειτα από την απόκτηση του ελέγχου από τους αντικαθεστωτικούς πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας της χώρας, Τρίπολης. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδια για μια Λιβύη χωρίς τον Μουάμαρ Καντάφι, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και θα υποστηρίξει ακόμα περισσότερο της δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να εξασφαλίσουν τη ζωή των Λίβυων. Έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη συγκάλεσε η Αφρικανική Ένωση . Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη αργότερα απόψε και οι δηλώσεις του πρόκειται να μεταδοθούν απευθείας τηλεοπτικά σε εθνικό δίκτυο στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).


Πηγή: pathfinder.gr

Related posts:
· LG Thrill 4G
- Κατοχύρωση domain
- Mortgage rates
- HTC Sensation
- Logitech K750
- iOS 5 beta 5
- Bladder control
- IPTV
HP Pavilion dm1-3010nr
· Hello everyone!! what I can see in half a day in Gaeta?
· Φιλική νίκη της Κέρκυρας κόντρα στην Κασσιώπη
· International SIM cards
· URGENT! Who can tell me the velocitmassima a 50 special with the tuned engine to the limit?
· Σε ύφεση η φωτιά στα Σπάτα Λεχαινών
· News: Why did so many join the riots in England?
· Apple developing new iPad 3

No comments:

Post a Comment